De aandachttraining voor kinderen

De methode ‘Eline Snel’

– In de training wordt er gewerkt met de methode ‘Eline Snel’ genaamd ‘Aandacht werkt’.
– De training is gebaseerd op de mindfulnesstrainingen (MBSR) voor volwassenen van Jon Kabat-Zinn en vertaald naar kinderen.

De methode is geschreven voor kinderen van 5 t/m 18 jaar.

Wat behandelen we in de training
Bij het jongere kind staat de kikker centraal in de training. De kikker kan nl goed stilzitten en laat zich niet snel afleiden door alles wat er om hem heen gebeurt. Het ademt rustig en springt niet achter alles aan. De training start dan ook met de oefening “stilzitten als een kikker”. Het is een oefening waarbij we in rust zitten en ons concentreren op onze ademhaling. In het begin springt onze aandacht nog overal naartoe, maar door wekelijks te oefenen (ook thuis) merkt  het de kind dat er innerlijke rust ontstaat. We starten dus met “stoppen met doorgaan”. Spelenderwijs oefenen we met aandachtig zijn. Daarnaast doen we bewegingsoefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat we in contact met ons lijf komen/blijven en onze grenzen leren kennen. Als je weet wat je grenzen zijn (zowel fysiek als mentaal) kun je ervoor kiezen om even te stoppen. Je kunt een rustmoment nemen door je te concentreren op je ademhaling. Dan kun je kiezen hoe je verder gaat. Je luistert op dat moment naar je lichaam ipv dat je lichaam naar jouw gedachten luistert en je in automatische reacties vervalt. Bij het oudere kind leren we ook onze gedachten kennen en welke invloed ze hebben op ons gedrag. De tiener ontdekt daarnaast de kracht van communicatie en welke effecten dit heeft op zijn/haar en andermans gedrag. Tevens komt het thema stress aan bod, waarbij hij/zij leert hier op een andere manier mee om te gaan dan hij/zij doorgaans doet. Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Zie hier.

Hoe lang duurt de training en wat zijn de kosten
De training duurt 8 weken. Het kind traint 1x per week individueel bij Aandacht Groeit,  45 minuten tot 1,5 uur (afhankelijk van de leeftijd).
De kosten bedragen:
Individueel: € 75,=  per les, incl. materialen en gesprekken, excl. boek van Eline Snel.

Wat moeten de cursisten thuis doen?
Het kind oefent thuis mbv van de cd behorend bij het boek “stilzitten als een kikker”. De jongste kinderen hebben hier enige begeleiding bij nodig. Tevens lezen de ouders het boekje “Stilzitten als een kikker” om mindfulness in het gezin een plekje te geven.

De tiener oefent thuis mbv van de app. Wij adviseren om de ouders het boek “Ruimte geven en dichtbij zijn” te lezen en ook te oefenen mbv bijbehorende cd.

Contactmomenten
Voordat de training start vindt er een intakegesprek plaats met de ouders. Hierin krijgt u de ruimte om zaken te melden over uw zoon/dochter die van belang zijn voor de trainer om te weten. Voor de jongeren vindt er nog een afzonderlijk intakegesprek plaats, waarin zij hun verhaal kunnen doen. Wekelijks ontvangt u van de trainer een email waarin de te behandelen leerstof in staat en welk gedeelte van het boek belangrijk is om te lezen. Tevens krijgt u tips om mindfulness in het gezin een plekje te geven. Halverwege de training vindt er een evaluatie plaats waarvoor enkel de ouder(s) worden uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst kunnen er vragen worden gesteld over zaken waar je als ouder tegenaan loopt tijdens de training. Deze bijeenkomst is mede behulpzaam om uw zoon/dochter goed te kunnen ondersteunen tijdens de training. Het wordt altijd als zeer prettig en verhelderend ervaren. Na de training vindt er een eindgesprek plaats met de ouders en afzonderlijk met de jongeren. Mochten er meerdere persoonlijke gesprekken nodig zijn, dan is dat mogelijk. 


Aanmelden